Με την σκέψη στην άγνοια του «πρωτάρη», θα ήθελα να δώσω μερικές συμβουλές γύρο από την αγορά των φτερωτών μας φίλων, που πιθανά θα τον βοηθήσουν να μη κάνει μια αγορά που αντί για ευχαρίστηση, θα του προσθέσει προβλήματα και άγχος. Πράγμα που είναι πολύ συχνό φαινόμενο.Πριν μιλήσω για τις πιθανές παγίδες ή αστοχίες που πρέπει να αποφύγει κανείς αγοράζοντας ένα νέο καναρινάκι , θα ήθελα να δώσω κατ’ αρχάς, μιαν απάντηση στην ερώτηση ΑΠΟ ΠΟΥ ; Είναι κάτι βασικό κατά την γνωμη μου , και πάντα πρέπει να ξεκινάμε από αυτό. Αν θεωρήσουμε ως πιο εύκολη πρόσβαση στα καναρίνια τα ΠΕΤ-ΣΟΠ, η επιλογή του κατάλληλου καταστήματος πρέπει να γίνεται μόνον ανάμεσα σ’ αυτά, που με την πρώτη επαφή… μας δίνουν μια ωραία εικόνα από άποψη καθαριότητας, σωστού εξαερισμού και άνετων χώρων διαβίωσης των πουλιών. Αν αποφασίσουμε να πάρουμε κάποιο πουλάκι από γνωστό ή και άγνωστο σ’ εμάς ΕΚΤΡΟΦΕΑ, να επιδιώξουμε , η αγορά να γίνει από τον χώρο εκτροφής των πουλιών του.
Η επίσκεψη σ’ αυτόν τον χώρο θα μας δώσει την γενική εικόνα των προυποθέσεων που προανέφερα. Όπως καταλάβατε δεν έχει τόσο μεγάλο βάρος η επιλογή ΤΙΤΛΟΥ, όσο οι πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των πουλιών προς πώλησην. Όπως υπάρχουν ΑΘΛΙΑ πετ-σοπ , έτσι υπάρχουν και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ και κατ’ εφημισμόν εκτροφείς. ΠΡΟΣΟΧΉ λοιπόν.Μετά από αυτή την πολύ σύντομη εισαγωγή να πώ δυο λόγια για τα «μικρά μυστικά» της αγοράς.
Μην αγοράζετε ένα καναρίνι σε μια ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για αγορές εποχή.
Α) Δεν αγοράζουμε ποτέ κατά την διαρκεια της αλλαγής πτερώματος των πουλιών.Η εποχή αυτή είναι συνήθως, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή έστω μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη.
Β) Αποφεύγουμε τις αγορές μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο .Φλεβάρης – Μαϊος . Τα πουλιά που υπάρχουν αυτή την εποχή προς διάθεσην σπάνια είναι απολύτως υγιή. Πιθανότατα υπάρχουν λόγοι που έμειναν εκτός αναπαραγωγής.
Συμπέρασμα: Κατάλληλη εποχή για αγορές είναι η εποχή μετά την πτερόρροια …..ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ , έως την λήξη των ετήσιων διαγωνισμών….. τέλη ΝΕΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ .
ΟΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ μια απαραίτητη διαδικασία πριν την αγορά.
α) Αγοράζουμε πουλιά με δακτυλίδια κλειστού τύπου εξασφαλίζοντας την γνώση της ηλικίας τους και όχι μόνον . Προσεκτικός έλεγχος στα κεράτινα μέρη. Τα πόδια πρέπει να είναι καθαρά χωρίς την εικόνα της πλάτης του φιδιού (φωλίδες). Να υπάρχουν όλα τα δάκτυλα και τα νύχια. Ο αντίχειρας να έχει την σωστή θέση και να πιάνει καλά στην πατήθρα. Η μύτη να έχει συμμετρικά τα δυό της σκέλη (πάνω – κάτω) . Να είναι καθαρή και να μην υπάρχει έλλειψη πτερώματος γύρο της.
β) Ελεγχος πτερώματος και μάτια . Προσοχή στην γενικότερη εικόνα. Πτέρωμα γεμάτο , πλούσιο, καθαρό , που να καλύπτει όλο το πουλί. Μεγάλη προσοχή για πιθανές ελλείψεις γύρο από τα μάτια και την μύτη. Υγρά μάτια με έλλειψη πτερώματος σημαίνουν σοβαρή ασθένεια .
ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΦΗΣ.
Μια διαδικασία για πιο έμπειρους που σημαίνει ότι μια βοήθεια από κάποιον εμπειρότερο φίλο είναι ευπρόσδεκτη.
Παίρνοντας το πουλάκι στο χέρι, έχουμε αμέσως μια πρώτη εικόνα της κατάστασής του από την αίσθηση στη αφή. Ένα παχύ ,καλοζωισμένο καναρινάκι ξεχωρίζει αμέσως, από ένα αδύνατο με πιθανά άσχημο παρελθόν. Ένα ελαφρύ φύσιγμα στην κοιλιά και στο στήθος θα μας αποκαλύψει την εικόνα του από άποψη λίπους , αλλά και τα πιθανά προβλήματα στα έντερα στο συκώτι και την χολή. Μια πιο προσεκτική ματιά θα μας δώσει την βεβαιότητα ότι είναι καθαρό από εξωπαράσιτα(ψείρα). Αν μετά από αυτό τον έλεγχο φέρουμε το πουλί κοντα στο αυτί μας θα έχουμε και μια σαφή αίσθηση για την ποιότητα της αναπνοής του. Ένα πιθανό «σφύριγμα» ή μια αίσθηση βρασίματος είναι αρνητικός παράγον για μια αγορά.
-Η συμβουλή λοιπόν είναι , προσεκτικός έλεχγος των πουλιών, πρίν την αγορά. Αφού εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έχουμε σαν αγοραστικό στόχο είναι ένα όμορφο, ζωηρό, με ολοκληρομένο πτέρωμα και καθαρά κεράτινα πουλάκι , που κατ’ επέκτασην σημαίνει και υγειές, ΤΟΤΕ και μόνον, ασχολούμαστε με την τιμή αγοράς του.
Γεράσιμος Γερολυμάτος AL 144 .