Έμβρυα που χάνονται.

 

–Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που ένα, κατά τα άλλα, καλό ζευγάρωμα, σταματά άδοξα λίγο πριν ή λίγο μετά την εκκόλαψη. Εκεί κάποιες φορές χάνονται οι ελπίδες, είτε σαν έμβρυα είτε σαν νεοσσοί.Το λυπηρό του πράγματος δεν πρέπει να μας κάνει να απογοητευθούμε.Αντίθετα πρέπει να μας δημιουργήσει ερωτηματικά έτσι ώστε να προσέξουμε και να βρούμε τις πιθανές αδυναμίες της εκτροφικής μας προσπάθειας ή ακόμα, κάποια  λάθη ή παραλήψεις  μας. Μήπως έλειψαν απο την διατροφή κάποια θρεπτικά στοιχεία ; Ίσως να μην είναι ευχάριστο, αλλά νομίζω είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή το νεκρό/α έμβρυα και να προσπαθήσουμε να πάρουμε απαντήσεις στο γιατί, στο τι έφταιξε.Σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να πει κανείς κινείται αυτό το αρθράκι, με την ελπίδα να ρίξει λίγο φως και να βοηθήσει να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Να μη ξεχνάμε ότι  το πότε (αρχή-μέση-τέλος της επώασης)  έχει την σημασία του και πρέπει  να του δίνουμε την ανάλογη προσοχή.

Θρεπτικά στοιχεία                              Σημάδια ανεπάρκειάς τους στο έμβρυο

VITAMIN    A Θάνατος μετά 48 ώρες,από την έναρξη της επώασης, ένεκα αποτυχίας ανάπτηξης του κυκλοφορικού συστήματος.
VITAMIN     D Θάνατος εμβρύου 10-12 ημερών, μετά από αδυναμία ισχυροποίησης του σκελετού. Μαλακά κόκκαλα.Μαλακιά και στραβή άνω γνάθος.
VITAMIN     E Θάνατος εμβρίου μεταξύ 4-7 ημερών από κυκλοφορική ανεπάρκεια και πιθανές αιμοραγίες.(Συνδέεται με το ΣΕΛΗΝΙΟ)
VITAMIN    K Δεν υπάρχουν αλλιώσεις ή εμφανείς παραμορφώσεις σε μια απλή ανεπάρκειά της, ούτε κάποια αντιβιταμινικά σύνδρομα.
VITAMIN   B12 Μεγάλη θνησιμότητα στο τέλος της εκκόλαψης 11η -13η ημέρα. Ενδήξεις από πρησμένα όργανα,ατροφία των άκρων και κακή θέση της κεφαλής ,ανάμεσα στους μηρούς.
VITAMIN    B 2( Riboflavin) Θάνατος από τα αρχικά στάδια 72 ωρών  έως και τα τελικά 12-13ων ημερών ανάλογα την σοβαρότητα της έλλειψης.Παραμορφώσεις των άκρων και της κάτω γνάθου.Πολλές επείσης, εμφανίσεις νανισμού.
THIAMIN Εμβρυϊκή νέκρωση κατά την εκκόλαψη, χωρίς προφανείς ενδήξεις ή συμπτωματολογία, εκτός από πολυνευρήτιδα σ’ αυτούς που επιβιώνουν.(φλεγμονή των νεύρων και αστάθεια).
NIACIN Διάφορες αλλιώσεις σε οστά αλλά και δυσπασία του ράμφους.Συμβαίνει όταν κατά την εκκόλαψη έχουν δοθεί αντιβιοτικά ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιορίζουν την λειτουργία της τρυπτοφάνης.Βασικού ενζήμου παραγωγής και σύνθεσης ΝΙΑΣΙΝΗΣ
BIOTIN Θάνατος τις τελευταίες ημέρες εκκόλαψης.Ιδιαίτερα εμφανείς σκελετικές αλλιώσεις.Ράμφος της μορφή παπαγάλου , αλλά και ανάπτηξη νυκτοειδούς μεμβράνης ανάμεσα στα δάκτυλα.
FOLIC ACID Θάνατος μεταξύ 11η και  13η ημέρα. Δυσπλασία των άκρων γενικά αλλά  και χαρακτηριστική  στροφή των ταρσών (τα δάκτυλα γυρίζουν ανάποδα) και δυσκολία ανάπτηξης της κάτω γνάθου.
MANGANESEμαγγάνιο Θάνατοι λίγο πριν την εμφάνιση των νεοσσών.Οίδημα,ανωμαλίες πτερώματος , νανισμός και δυσμορφία κεφαλιού.
ZINCψευδάργυρος Καταστροφή σπονδυλικής στήλης, ατελείς οφθαλμοί και ασχημάτιστα άκρα.
COPPERΧαλκός Θάνατοι από αιματολογικά προβλήματα σε πολύ πρώϊμο στάδιο και χωρίς δυνατότητα ανύχνευσης δυσμορφιών.
SELENIUM Πολύ υψηλή συχνότητα παύσης της εκκόλαψης σε πρώϊμα στάδια.( Σύνδεση με Βιταμίνη Ε )

Γερολυμάτος Γεράσιμος FPO AL 144.

Advertisement