Ζευγαρώστρες.

-Ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους εκτροφείς πτηνών συντροφιάς και παράλληλα είναι εξαιρετικά επίκαιρο λόdipli-zevgarwstraγω της εποχής, είναι η επιλογή της  κατάλληλης ζευγαρώστρας.Κάθε είδος πτηνού έχει ειδικές απαιτήσεις όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο χώρο διαμονής και διαβίωσης. Όταν έρχεται η εποχή του ζευγαρώματος οι ιδιαιτερότητες του θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αν θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα. Η επιλογή μιας κατάλληλης ζευγαρώστρας για το είδος που εκτρέφουμε είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια επιτυχημένη αναπαραγωγική χρονιά. Μια κακή επιλογή δηλ. μια  ζευγαρώστρα ακατάλληλη για τη δική μας εκτροφή μπορεί να παιδέψει εμάς και τα πουλιά μας και να εξανεμίσει τις εκτροφικές προσδοκίες μιας ολόκληρης  χρονιάς. ΟΙ ζευγαρώστρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στις ζευγαρώστρες ανοικτού και στις ζευγαρώστρες κλειστού τύπου.

Α.    Οι ζευγαρώστρες ανοικτού τύπου (μονές η διπλές)  είναι οι πλέον διαδεδομένες στο εμπόριο και είναι μία καλή και  οικονομική λύση για όσους διαθέτουν ένα μικρό αριθμό ζευγαριών και επιθυμούν να τις χρησιμοποιούν όχι μόνο στη περίοδο του ζευγαρώματος αλλά και στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους σαν κλουβιά διαμονής των φτερωτών τους φίλων. Όταν αγοράζουμε ανοικτού τύπου κλουβιά – ζευγαρώστρες θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη ποιότητα κατασκευής τους. Συνήθως έχουν βαμμένα συρμάτινα κάγκελα με αδρανοποιημένη μπογιά (όχι τοξική), πλαστικό αφαιρούμενο πάτωμα και πόρτες-θυρίδες για τις ταΐστρες των πουλιών. Υπάρχουν ανοικτού τύπου ζευγαρώστρες που είναι πολύ προσεγμένες κατασκευαστικά αλλά στις περιπτώσεις που ο συρμάτινος σκελετός τους δεν είναι άψογα κατασκευασμένος μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες. Εκτεθειμένες κάθετες απολήξεις ελατηρίων στις πόρτες και στις θυρίδες για τη τροφή  μπορεί να παγιδέψουν  τα δακτυλίδια – ταυτότητες  που έχουν στα πόδια τους τα καναρίνια με σοβαρές συνέπειες για την αρτιμέλεια και τη ζωή τους. Σε κάποια ιδιαίτερα κακότεχνα κλουβιά τα συρμάτινα κάγκελα συγκλίνουν επικίνδυνα σχηματίζοντας κλειστές συρμάτινες γωνίες όπου σφηνώνονται τα κεφάλια των πουλιών και χάνονται με τραγικό τρόπο.
Τα ανοικτά κλουβιά-ζευγαρώστρες δεν προσφέρουν αντιανεμική προστασία στα πουλιά και για αυτό το λόγο  θα πρέπει να τοποθετούνται σε προστατευμένα και απάνεμα σημεία του σπιτιού. Ένα άλλο μειονέκτημα των ανοικτών κλουβιών  είναι ότι το συρμάτινο πάτωμα τους είναι κατά κανόνα  σταθερό και δεν αφαιρείται προκειμένου να καθαρίζεται εύκολα. Κάποιοι κατασκευαστές (κάθε χρόνο και περισσότεροι) προσφέρουν μερικά μοντέλα ανοικτού τύπου που διαθέτουν αφαιρούμενο ταψάκι-πάτωμα και  πλέγμα.  Τα ανοικτού τύπου κλουβιά – ζευγαρώστρες δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά για τα κινητήρια φτερά των πουλιών. Τα πουλιά φτερουγίζουν πολύ συχνά επάνω στα κάγκελα και η συνέπεια αυτής της  συχνής επαφής των κινητήριων φτερών (φτερούγες και ουρά) με τα κάγκελα είναι να φθείρονται και να σπάζουν οι άκρες τους.

iriΒ.   Οι ζευγαρώστρες κλειστού τύπου είναι κατασκευασμένες με διαφορετική φιλοσοφία. Είναι συνήθως αρκετά ακριβότερες από αυτές του ανοικτού τύπου , απευθύνονται κυρίως σε εκτροφείς με πολλά ζευγάρια και μεγάλες απαιτήσεις. Καθαρίζονται πολύ εύκολα αφού κατά κανόνα διαθέτουν αφαιρούμενη πρόσοψη, αφαιρούμενο εσωτερικό χώρισμα (οι διπλές) και αφαιρούμενο πάτωμα (συρμάτινο πλέγμα, ταψάκι η και τα δύο). Οι διαστάσεις τους ποικίλουν και καλύπτουν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις των ευρέως εκτρεφόμενων ειδών αλλά και τη βασικότερη  απαίτηση των εκτροφέων που είναι η προσαρμογή του εξοπλισμού στο χώρο που διαθέτουν. Οι ζευγαρώστρες κλειστού τύπου καλύπτουν αυτή την απαίτηση αφού μπορούν εύκολα να στοιβάζονται η μία επάνω στην άλλη και έτσι να γίνεται πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου.  Για τις  ζευγαρώστρες κλειστού τύπου, οι κατασκευάστριες εταιρείες διαθέτουν επίσης μεμονωμένα μεγάλη ποικιλία συρμάτινων προσόψεων διαφορετικών διαστάσεων και πολλαπλών χρήσεων γεγονός που επιτρέπει στους εκτροφείς να τις προσαρμόζουν στις τρέχουσες  ανάγκες τους.  Η συνήθως προσεγμένη κατασκευή μιας  κλειστού τύπου ζευγαρώστρας  μας βοηθά να  κερδίζουμε πάρα πολύ χρόνο στη περιποίηση των πουλιών.Το πρόβλημα που παρουσιάζουν οι ζευγαρώστρες κλειστού τύπου είναι πως δεν εξασφαλίζουν τη καλύτερη δυνατή κυκλοφορία του αέρα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υγρές οι κουτσουλιές των πουλιών και το πρόβλημα να εντείνεται όταν η  υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι σε υψηλά επίπεδα. Καλός αερισμός όμως του εκτροφείου και ένα καλής ποιότητας απορροφητικό υλικό για το πάτωμα των κλουβιών ( άμμος η κάποιο ειδικό πριονίδι) μειώνουν σημαντικά το πρόβλημα.   Συμπερασματικά λοιπόν για την  επιλογή ανοικτού η κλειστού τύπου ζευγαρώστρας θα πρέπει να λαμβάνονται   υπόψη τρεις βασικοί παράγοντες. Ο αριθμός των πουλιών που έχει κάποιος στη κατοχή του, ο χώρος που τους διαθέτει  και ο  ελεύθερος χρόνος που διαθέτει για τη φροντίδα τους. Το τελευταίο που θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη, είναι το κόστος της αγοράς αφού η πείρα διδάσκει πως το φθηνό προϊόν  αποδεικνύεται συχνά πολύ ακριβότερο.

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΥΦΑΝΤΗΣ AL 001 .

Advertisement