Διατροφική …περίληψη.

Στην ερώτηση, «ποιά είναι η σωστή διατροφή» , υπάρχουν περισσότεροι  του ενός τρόποι για να απαντήσει κανείς.  Θα έλεγα  πάντως  ότι  αρχικά θα πρέπει να έχουμε, μια βασική  γνώση του ποια  θρεπτικά  συστατικά είναι απαραίτητα στα πουλιά και πως κατηγοριοποιούνται. Ακολουθεί μια μάλλον απλουστευμένη προσέγγιση, αλλά νομίζω χρήσιμη.

  1. ΚΑΥΣΙΜΑ   2) ΔΟΜΙΚΑ  ΥΛΙΚΑ  3) ΠΡΟΣΤSPORIAΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Στην πρώτη κατηγορία ΚΑΥΣΙΜΑ, υπάγονται οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Ποια είναι η προσφορά τους ;  ΕΝΕΡΓΕΙΑ ! και μέσον αυτής, η διατήρηση όλων των σωματικών λειτουργιών.Κυκλοφορία του αίματος, διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, πέψη και χώνευση, κ.λ.π  Όλα είναι δουλειά  των υδαταθράκων  που αφού διασπασθούν σε σάκχαρα και άμυλο στηρίζουν την αναπαραγωγή των κυτάρων, και προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια σ’ όλους τους μύες και μέσα σ’αυτούς την καρδιά. Τις ίδιες λειτουργίες στηρίζουν και τα λίπη με μίαν όμως διαφορετική  διαδικασία.  Ποιος ο βασικός προμηθευτής αυτών ; Αρχικά, τα μείγματα σπόρων. Είναι πάντα ίδιες οι ανάγκες των πουλιών και τα μείγματα ; ΟΧΙ , Οπου υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες  ,πρέπει να υπάρχουν και διαφορετικά μείγματα. Πριν απ’ όλα ο τόπος και ο τρόπος που ζεί ένα πουλί επιρεάζει τα μέγιστα . Βορειότερες περιοχές, μεγαλύτερες ανάγκες.Διαφορετικές χρονικοί περίοδοι , αλλαγές και στις διατροφικές ανάγκες. Μεγάλοι χώροι διαβίωσης ή μικρά κλουβιά ; Ανάγκη διαφοροποίησης της διατροφής.

Η καλή γνώση της περιεκτικότητας κάθε σπόρου σε λιπαρά ,υδατάνθρακες και πρωτεϊνες είναι καλό εφόδιο για μια σωστή προσέγγιση του θέματος. Η σκέψη μας πρέπει  να είναι «δώσε τα απαραίτητα στο πουλί ανάλογα την εποχή τον τύπο και τις συνθήκες διαβίωσής του»  και άσε αυτό να αποφασίσει για τις μικροδιαφορές στην κατανάλωση του καθ’ενός .

 Στην κατηγορία των ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ οι πρωτείνες έχουν τον βασικό ρόλο.Η προσφορά τους μεγάλη στην αναπαραγωγή και στην διάρκεια της PICT0416πτερόρροιας.  Η βασική πηγή τους χρόνια τώρα, το αυγό(αυγοτροφή). Πολλές φορές μάλιστα  η συζήτηση γύρο από την διατροφή, επικεντρώνεται  αποκλειστικά σ’ αυτό. Οι πρωτείνες  με τις ακολουθίες των αμυνοξέων τους  λειτουργούν  είτε σαν υλικό κατασκευής  του κυτάρου είτε ως ένα τμήμα του μηχανισμού ελέγχου του. Ο τρόπος που μεταβολίζονται τα δομικά υλικά αλλά και τα καύσημα , έχει ανάγκη την παρουσία μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας.Π.Χ Συκώτι. Τά εργοστάσια όμως, για να δουλεύουν με συνέχεια και συνέπεια χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και προστασία.  Τον ρόλο αυτής της προστασίας, έχουν αναλάβει οι βιταμίνες . Που βρίσκονται αυτές ; Μα στα φρέσκα φρούτα και στις πρασινάδες όλων των ειδών.

Η αντιστοιχία λοιπόν με μια ματιά είναι…..

ΚΑΥΣΙΜΑ = ΣΠΟΡΟΙ

ΔΟΜΙΚΑ = ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ

ΘΩΡΑΚΙΣΗ=ΦΡΟΥΤΑ,ΠΡΑΣΙΝΑ .

-Να λοιπόν μια ΠΕΡΙΛΗΨΗ της υπόθεσης διατροφή,που αν την έχουμε στο μυαλό μας σαν βάση, έχουμε ταυτόχρονα το στήριγμα πάνω στο οποίο θα χαράξουμε τον δικό μας διατροφικό δρόμο.

Γερολυμάτος Γεράσιμος  FPO AL144

Advertisement