Οι σπόροι και η θρεπτική τους ανάλυση.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-Η τροφή των σποροφάγων φίλων μας, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση διότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Η διατροφή τους αποτελείται ως επί το πλείστον από σπόρους σε διάφορες αναλογίες. Οι σπόροι και οι αναλογίες  τους καθορίζονται από  την κατηγορία του καναρινιού  και τις διατροφικές του ανάγκες.Οι ανάγκες αυτές δεν είναι ίδιες όλο το χρόνο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι χωρισμένες σε τέσσερις κατηγορίες-περιόδους. Την περίοδο Α) της συντήρησης Β) της προετοιμασίας  Γ) της αναπαραγωγής και Δ) της πτερόρροιας. Για όσους έχουν βλέψεις για συμμετοχή στις τοπικές ή Πανελλήνιες εκθέσεις, υπάρχει και μια ακόμα περίοδος αυτή της προετοιμασίας για την έκθεση.Πέραν όλων αυτών, ένας ουσιαστικότατος παράγων είναι το μέρος που διατηρούνται τα πουλιά.Υπάρχουν άλλες ανάγκες την χειμερινή περίοδο στα πουλιά που βρίσκονται έξω,απο τα πουλιά που θα διαχειμάσουν σε εσωτερικό χώρο. Ετσι, είναι απαραίτητη μια ευρύτερη γνώση των αναγκών κάθε κατηγορίας  αλλά και  η θρεπτική αξία κάθε σπόρου.Η δεύτερη παράμετρος, στην  λίστα που ακολουθεί.Εδώ θα βρείτε τους πιο βασικούς σπόρους που περιλαμβάνονται στη διατροφή των καναρινιών, και την διατροφική τους αξία.

Καναρινόσπορος ή ασπούρι

Είναι ο βασικός σπόρος διατροφής των καναρινιών μας.
Είναι ένας ΑΜΥΛΟΥΧΟΣ σπόρος.
Υδατάνθρακες 56%
Πρωτείνες 14%
Λίπος 6,5%

Ρούπσεν

Ενας Ελαιούχος σπόρος πολύ αγαπητός στα καναρίνια.
Πρωτείνες 20%
Λίπος 43%
Υδατάνθρακες 18%

Oats – Aποφλοιωμένη βρώμη

Ένας σπόρος αμυλούχος

με 65% υδατάνθρακες

14 % πρωτεΐνες

και 8% λίπος

Καναβούρι

Ενας αγαπημένος λιπαρός σπόρος.
42 % λίπος και 20% πρωτείνες

Νίζερ

Ένας ακόμη αγαπημένος ελαιούχος σπόρος των καναρινιών.
43% λίπος
21% πρωτείνες
14% υδατάνθρακες

Λιναρόσπορος

Ελαιούχος σπόρος με 31% λίπος,25% πρωτείνες και 22% υδατάνθρακες

Περίλλα

Ελαιούχος σπόρος σε λευκό και καφέ χρώμα.  Περιέχει 42% λίπος

και 20% πρωτείνες

Κόκιννο κεχρί – Λευκό κεχρι

Υδατάνθρακες 60%

Πρωτείνες 11%

Λίπη4%

Κεχρί Σενεγάλης

Μια λιχουδιά που ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
60% υδατάνθρακες

14% πρωτείνες

και 8% λίπος

Καμελίνα

Ένας ιδιαίτερα αγαπητός

λιπαρός σπόρος με 35% λίπος

20% πρωτείνες

και 13% υδατάνθρακες

Παπαρούνα

Λιπαρός σπόρος

με 42% λίπος

21% πρωτείνες

και 4,5% υδατάνθρακες

Κία – Chia

Ενας λιπαρός σπόρος με 34% έλαια 20% πρωτείνες και 25% φυτικές ίνες

Το Chia είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα 3 και περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά. Διατίθεται ως πρώτη ύλη για χρήση σε διατροφικά και διαιτητικά συμπληρώματα. Η απαράμιλλη σταθερότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων του Chia είναι το αποτέλεσμα των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

FONIO: Ενας, απο τους γνωστούς σπόρους «υγείας».Μαζί με την Καμελίνα και το Κία αποτελούν το στήριγμα για μια γενικότερα καλή υγεία των καναρινιών.Λέγεται οτι σε έρευνα που έγινε, παρατηρήθηκε οτι τα πουλιά που ταίστηκαν με ΦΟΝΙΟ, όχι μόνον δεν εμφάνισαν κοκκιδίωση,αλλά και κάποια απο αυτά που είχαν την ασθένεια,  θεραπεύθηκαν απολύτως και χωρίς καμιά άλλη βοήθεια ( !! ?? )

Γερολυμάτος Γεράσιμος FPO AL 144

Advertisement