Το ασβέστιο .

Εδώ και πολλά χρόνια το ασβέστιο έχει αναγνωρισθεί σαν ένας από τους βασικούς παράγοντες καλής υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής των καναρινιών μας.

-Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση στις απαιτήσεις ασβεστίου ανάλογα με την φάση της ζωής των πουλιών. Ένα νεαρό καναρίνι π.χ χρειάζεται 1% της ημερήσιας διατροφής του σε ασβέστιο για την σωστή του ανάπτυξη. Όσο ενηληκιώνεται η απαίτηση αυτή μειώνεται ώστε να καταλήξει στην χαμηλότερη δόση της που είναι στην εποχή συντήρησης των ενηλίκων, στην οποία οι ανάγκες δεν ξεπερνούν το 0,3% της καθημερινής διατροφής τους. Απο εκεί, πρέπει να εκτιναχθεί πάλι στα ύψη σε όλα τα θηλυκά πουλιά που θα ωοτοκήσουν κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Τα ποσοστά ασβεστίου που χρειάζεται ένα θηλυκό την ημέρα που ολοκληρώνει ένα αυγό κατασκευάζοντας το τσόφλι του, είναι τέτοια, που είναι αδύνατον να λειφθούν σε μια ημερήσια δόση. Εκτός και εάν το πουλί υπερεκατονταπλασιάσει την κατανάλωση τροφής, πράγμα αδύνατον.

Η φύση έχει φροντίσει όμως έτσι ώστε, τα πουλιά να μπορούν να αποθηκεύουν στα (πορώδη)οστά τους την περίσσεια ασβεστίου που λαμβάνουν με την διατροφή τους κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και να την χρησιμοποιούν την στιγμή που είναι απαραίτητη.Γι’ αυτό ακριβώς  η παροχή, όλη αυτή την περίοδο, των κατάλληλων υλικών  όπως είναι το σουλιοκκόκαλο,τα θρυματισμένα κελύφη οστράκων, αλλά και η ορυκτή μορφή του, λεγόμενη «γκρίτ», φαντάζει πάρα πολύ χρήσιμη.Στην εποχή μας η χρήση όλων αυτών των «υλικών» είναι γνωστή και συνεχώς παρούσα στα κλουβιά των φίλων μας.Οι περισσότεροι εκτροφείς έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της παροχής τους.Παρ’ όλα αυτά, οι «δυστοκίες» είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται αρκετά συχνά την περίοδο της αναπαραγωγής και έχει την ρίζες του στην έλλειψη ασβεστίου.Γιατί άραγε παρατηρείται κάτι τέτοιο; Η απάντηση βρήσκεται στην  «ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου» που έχει το κάθε πουλί και εχει να κάνει άμεσα, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που ζεί αλλά και την υπόλοιπη διατροφή του.

-Η απορρόφηση του ασβεστίου συνδέεται άμεσα με την παρουσία της βιταμίνης D  και ή ύπαρξη αυτής, με την ύπαρξη του ηλιακού φωτός. Η ισοροπημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, είναι ένας βασικός επίσης παράγων, προαγωγής της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση της σημαίνει αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα. Τα φρούτα και το σπανάκι καθώς και το υπερβολικό λίπος μειώνουν και αυτά την απορρόφηση ασβεστίου.Τέλος το στρές αλλά και η μεγάλη ηλικία είναι παράγοντες αρνητικοί.

Αν γνωρίζουμε όλα αυτά έχουμε μια καλή βάση για να μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας,όσον αφορά την ανάγκη παροχής ή όχι, συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Η πείρα έχει φανερώσει ότι την αναπαραγωγική περίοδο μια βοήθεια των θηλυκών μας με κάποιο σκεύασμα ασβεστίου είτε στο νερό είτε στην τροφή τους είναι συνήθως η απάντηση στις δυστοκίες, στα μαλακά κελύφη και στις γκράμπες των μυών  τους. Προσοχή στην υπερβολή. Μια παρατεταμένη, υπερβολική παροχή αυτών των σκευασμάτων δημιουργεί ατονία του συστήματος  αφομοίωσης του ασβεστίου , αλλά και βλάβες των νεφρών από την παρατεταμένη λειτουργία τους.

 

Γερολυμάτος Γεράσιμος  AL 144

Advertisement