ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΛΑΣΤΗΜΕΝΩΝ ΣΠΟΡΩΝ
απο τον Βασίλη Ρίζο .
Παρουσιάζω βήμα – βήμα τη μέθοδο που χρησιμοποιώ για την παρασκευή βλαστημένων σπόρων.
Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η μεγάλη ποσότητα σπόρων που μπορούμε να έχουμε όσο συχνά θέλουμε.
Στη φωτο 1 φαίνονται τα βασικά σκεύη που απαιτούνται.
Μια κατσαρόλα και δύο κόσκινα για αλεύρι.
Προσθέτουμε στο ενα κόσκινο σπόρους μέχρι να καλύψουμε καλά την επιφάνειά του ( 0,5-1 cm ύψος) (φώτο 2).
Τοποθετούμε το κόσκινο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψουμε τελείως τους σπόρους
προσέχοντας να μη καλυφθεί το ύψος του κόσκινου ( φωτο 3)
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και την αφήνουμε όλο το βράδυ (φωτο 4)
Το επόμενο πρωί ξεπλένουμε καλά στη βρύση τους σπόρους και τοποθετούμε πάλι το κόσκινο στην κατσαρόλα( την οποία έχουμε ξεπλύνει επίσης) ,χωρίς νερό αυτή τη φορά. Εγώ βάζω το κόσκινο να πατάει πάνω σε ένα πλαστικό καπάκι απο τάπερ για να μην έρχεται σε επαφή με την υγρασία στον πάτο της κατσαρόλας (φωτο 5, 6, 7)
Ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι το βράδυ οπότε και ξεπλένουμε ξανά.
Αν θέλουμε βλαστημένους σπόρους σε καθημερινή βάση ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με δεύτερο κόσκινο.
Όσο μουλιάζουν οι σπόροι του δεύτερου κοσκινου στο νερό τοποθετούμε το πρώτο κόσκινο από πανω του
χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο καπάκι απο τάπερ στο ενδιάμεσο (φωτο 8,9).
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε μεγάλη ποσότητα σπόρων καθημερινά ( φωτο 10).
Οταν οι σπόροι είναι έτοιμοι τους ξεπλένουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τους δώσουμε στα πουλιά
ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα των σκευών που χρησιμοποιούμε κάθε φορά