Η μετάλλαξη Phaeo

Έκφραση μετάλλαξης : Αυτοσωμική υπολοιπόμενη.

Η μετάλλαξη Phaeo χαρακτηρίζεται από την πλήρη αναστολή έκφρασης της ευμελανίνης και την εμφάνιση της  φαιομελανίνης σε μια απόχρωση σκούρου καφέ. Αποτέλεσμα αυτού,  παρουσιάζεται  μια ιδιαίτερα έντονη αντίθεση στο σχέδιο πλάτης , με το λιπόχρωμα (ή το λευκό) να καλύπτει τα κενά της ευμελανίνης.  Αυτή η αντίθεση  είναι ένα απο τα  κύρια χαρακτηριστικά  του φαινότυπου στα καναρίνια της μετάλλαξης. Το σχέδιο πλάτης  πρέπει να είναι αρμονικό  και καλά σχεδιασμένο από το επάνω μέρος του  ράμφους μέχρι το ουροπήγιο αλλά δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση, συνεχών, λευκών γραμμών.  Η Φαιομελανίνη στο κεφάλι και στις πλευρές πρέπει να είναι της  ίδιας απόχρωσης και έντασης. Στα πουλιά με έντονο πτέρωμα ,το αποτέλεσμα του σχεδίου πλάτης είναι πάντα λεπτότερο . Στα αρσενικά πτηνά η φαιομελανίνη  εκτείνεται  πάνω από το ράμφος αλλά δείχνει μια μάσκα λιποχρώματος αναμεμειγμένη με φαιομελανίνη.  Αυτό επίσης συμβαίνει και στο κέντρο του στήθους. Οι άκρες των πτερών πτήσης και της ουράς πρέπει να δείχνουν όσο το δυνατόν περισσότερο καφέ. Καμία έκφραση Μαύρης Ευμελανίνης δεν είναι αποδεκτή. Τα πόδια, τα νύχια και το ράμφος θα είναι στο χρώμα της σάρκας. Τα μάτια είναι κόκκινα, στο χρώμα του δαμάσκηνου
ΔΙΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Intensive Yellow Phaeo Intensive Red Phaeo
Non Intensive Yellow Phaeo Non Intensive Red Phaeo
Mosaic Yellow Phaeo Mosaic Red Phaeo
Intensive Yellow Ivory Phaeo Intensive Red Ivory Phaeo
Non Intensive Yellow Ivory Phaeo Non Intensive Red Ivory Phaeo
Mosaic Yellow Ivory Phaeo Mosaic Red Ivory Phaeo
Dominant White Phaeo
Recessive White Phaeo

Διαθέσημοι πόντοι 30 (melanin)

Αξιολόγηση Περιγραφή Points
ΑΡΙΣΤΟ Χαρακτηριστικός σχεδιασμός πολύ καλός (spangling) που ορίζεται από την κατανομή της φαιομελανίνης στις περιφέρειες του φτερού, με τις κεντρικές περιοχές των φτερών καθαρές (απουσιάζει πλήρως η μελανίνη)  Το καφέ χρώμα είναι πολύ έντονα-σκούρο.Μάτια κόκκινα δαμάσκηνο. 29
ΚΑΛΟ  Καφέ χρώμα ελαφρώς μειωμένο. ‘Ο συνολικός σχεδιασμός, λιγότερο καθαρός, αλλά εξακολουθεί να δείχνει τις καθαρές κεντρικές περιοχές του φτερού. Μάτια κόκκινο δαμάσκηνο 28-27
ΑΠΟΔΕΚΤΟ Σχέδιο λιγότερο χαρακτηριστικό,εμφανές (αόριστο),αλλά  που εξακολουθεί να καθορίζει την μετάλλαξη. Μάτια Κόκκινα δαμάσκηνο. 26-24
ΦΤΩΧΟ *Καφέ πολύ ανοικτόχρωμο.  Σχέδιο ανομιογενές. 23-18

—————————————————————————————————–

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ . Φαιό Χ Φαιό = 100% Φαιό

Κλασσικό Χ Φαιό = 100% κλασσικά φορείς Φαιό

Φαιό Χ Κλασσικό φορέα Φαιό = 50% Φαιό + 50% Κλασσικά φορείς Φαιό *

*Θεωρείται ιδανική σύζευξης.

Η αναπαραγωγή  Φαιό Χ Φαιό δεν αποθαρρύνεται, αλλά θα πρέπει να γίνεται με αυστηρό έλεγχο από τον εκτροφέα. Απαραίτητος ο έλεγχος του πτερώματος.

Συνδυασμοί μαλακόπτερων  τείνουν να επιμηκύνουν υπερβολικά τα φτερά , με αποτέλεσμα τα Φαιό να είναι από τα πιο επιρρεπή  καναρίνια σε κύστες.
Οι συνδυασμοί με πουλιά έντονου πτερώματος, μειώνει αυτές τις αρνητικές επιδράσεις.

Τα Λευκά Phaeos:

– Τόνος του καφέ στο μέγιστο, το σχέδιο πλάτης σπαστό και με έντονη αντίθεση.
– Τα φτερά και τα φτερά της ουράς  να περιβάλλονται εμφανώς από ένα καφέ τελείωμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Η εμφάνιση της φαιομελανίνης πρέπει να είναι πλήρης. Συμπεριλαμβάνονται  κεφαλή, πλευρά, μάγουλα, και πρέπει να ξεκινάει από την κορυφή του ράμφους χωρίς να εξαιρείται το μέτωπο.
– Το χρώμα του φόντου να  είναι λευκό κυρίαρχο ή υποτελές, με μια προτίμηση για το κυρίαρχο λευκό, γιατί αναδεικνύει περισσότερο την καφετί απόχρωση. Τα θηλυκά δείγματα ειναι αυτά που εκθεσιάζονται ως επι το πλείστον δεδομένου ότι αυτά, έχουν εκ φύσεως περισσότερο  καφετί (φαιομελανίνη).
Τα αρσενικά και τα θηλυκά ανταγωνίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. (πρέπει κανονικά).

Στα αρσενικά, το καφέ θα έχει επίσης την μέγιστη απόδοση του τόνου του  και το κοντράστ θα πρέπει να είναι απόλυτα εμφανές. Όμως, το ράμφος θα πρέπει να περιβάλλεται από μια πολύ φτωχή περιοχή  μελανίνης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να  δώσει μια μικρή φωτεινότητα στην μάσκα αφήνοντας το λιπόχρωμα να επιπλεύσει.

Στο στήθος πρέπει να βλέπουμε καθαρά το χρώμα του φόντου,  με  την παρουσία αραιών καφέ ανταυγειών.
Είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί το πρότυπο για τα αρσενικά Φαίο, για όσους έχουν σωστά και εμφανιασιακά αξιόλογα δείγματα με την όμορφη λευκή μάσκα τους και τη συνολική τους φωτεινότητα.

Τα Κίτρινα Phaeos:

– Τα χαρακτηριστικά της μελανίνης είναι τα ίδια όπως για λευκό Φαιό.
– Η μετάλλαξη Phaeo έχει σίγουρα εξελιχθεί κατά  την διάρκεια των ετών.

Τα στάνταρντ της τελειότητας, έχουν παγιωθεί ήδη από πολλών ετών σε σχέση με το πρότυπο των Φαιό.

Ίσως λόγω της μεσολάβησης τόσο πολλών ετών, δημιουργείται σήμερα μια σύγχρονη τάση  να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολύ καφέ θηλυκές,  με τον πολύ ζεστό και όμορφα βαθύ κοκκινωπό τόνο, στον οποίο καταλήξαμε. Αυτό  πιθανόν  να μη θεωρείται πια τόσο θεαματικό,   και η σύγχρονη τάση συνδέεται περισσότερο με την αντίθεση του σχεδίου.

Τα Κόκκινα Phaeos:

– Η διάκριση μεταξύ ενός μωσαϊκού Φαιό και ενός χιονέ Φαιό, δεν είναι πάντα εύκολη για κάποιον που δεν είναι ένας αληθινά ειδικός σε αυτή τη μετάλλαξη.
– Προτίμηση στα Κόκκινα Φαιό,  θα μπορούσε να δοθεί στην έντονη εκδοχή τους (συμπεριλαμβανομένου  και του ιβουάρ).

Τα βλέπουμε τακτικά στις εκθέσεις.

Πρέπει να πληρούν τις ιδιότητες της μελανίνης συν ένα πολύ φωτεινό  και ομοιόμορφο λιπόχρωμα. Ο γάμος του βαθύ κόκκινου με τον καφέ τόνο είναι τόσο ευχάριστος.

Κόκκινο και κίτρινο μωσαϊκού  Phaeos:

– Η δυσκολία αυτών των πουλιών συνίσταται στο  να συνυπάρχουν στο ίδιο το πουλί πολλές ιδιότητες πάνω σ’ ένα πατρόν μωσαϊκού. Η κλιμάκωση της μελανίνης  και ο καλός καφετί συμπαγής τόνος που δεν θα είναι επιβλαβής για το λιπόχρωμα των επιλεγμένων σημείων .
Ένα συχνό σφάλμα είναι η πολύ εκτεταμένη παρουσία λιποχρώματος στα φτερά.

Αυτό  ευνοείται από την «λευκότητα». Απο την απουσία δηλαδή της μελανίνης (εκτός από το περίγραμμα) .

Η εισαγωγή οπτικών παραγόντων (blue) , θα μπορούσε να μειώσει αυτό το ανησυχητικό λιπόχρωμα , αλλά αυτός ο παράγοντας περιορίζει επίσης το ποσοστό του καφέ, και δεν μας βοηθά σε αυτή την περίπτωση.
Τα πάντα λοιπόν είναι σχετικά με την ισορροπία και το ιδανικό είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Advertisement