Η μετάλλαξη Οπάλ.

brun-opale-jaune-mosac3afque1-Η μετάλλαξη αυτή έκανε την εμφάνισή της το 1949 στην Γερμανία αλλά αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μετά. Η πρώτη εμφάνιση  λέγεται ότι έγινε,  σε μια φωλιά με καναρίνια φωνής HARZ-ROLLER. Ετσι ακόμα και σήμερα, φαίνεται ότι τα αρσενικά της μέλη, κρατούν κάποια στοιχεία από τους καλλίφωνους προγόνους τους.   Δεν φαίνεται να πρόκειται για περαιτέρω αραίωση αλλά για μια διαφοροποίηση του τρόπου εναπόθεσης των μελανινών στα πτερά .  Εχει μεταφερθεί η μελανίνη στο εσωτερικό μέρος του φτερού, αφήνοντας ένα μικρό μόνο μέρος της στην  εξωτερική επιφάνεια.  Είναι μια υποχωρητική μετάλλαξη που  δέν συνδέεται με το φύλλο (αυτοσωματική).  

Σαν υποχωρητική, για να κάνει την εμφάνισή της πρέπει να έχει κληροδοτηθεί και από τους δυό γονείς. Σαν αυτοσωματική , φορείς της μπορεί να είναι, αρσενικά και θηλυκά πουλιά. Εμφανίζεται και στους τέσσερις αρχικούς τύπους ΜΑΥΡΟ-ΚΑΦΕ-ΑΧΑΤΗ-ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ. Επίσης στις τρείς κατηγορίες  ΕΝΤΟΝΟ-ΧΙΟΝΕ-ΜΩΣΑΙΚΟΥ , αλλά και στα τρία λιποχρώματα βάσης  Λευκό-Κίτρινο-Κόκκινο καθώς και στην Ιβουάρ τους…έκδοση.  Το χαρακτηριστικό του -ΜΑΥΡΟΥ ΟΠΑΛ- θα λέγαμε ότι είναι οι σαφείς μαύρο-γκρί(μπλέ) ρίγες στην πλάτη.Το υποπτέρωμα είναι γκρί σκούρο. Το χρώμα φόντου πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, και  στο κόκκινο λιπόχρωμα είναι ιώδες, ενώ στο κίτρινο δίνει ένα σκούρο πράσινο αποτέλεσμα.  Tα κεράτινα μέρη είναι σκούρα, προς το μαύρο, σε αντίθεση με τον -ΑΧΑΤΗ ΟΠΑΛ- που είναι αποχρωματισμένα. Εδώ οι ρίγες στα πλευρά και στην πλάτη είναι εμφανείς μεν ,αλλά λεπτότερες και διακεκομμένες. 

Στην  -ΚΑΦΕ ΟΠΑΛ- η διαφοροποίηση της εμφάνισης της ευμελανίνης δημιουργεί την εντύπωση περισσότερο μιας γκρί-μπλέ απόχρωσης με κάπως «γαλακτερούς» τόνους. Αυτό είναι πολύ εμφανές στην κατηγορία μωσαϊκού, που το φόντο είναι σε μεγάλα μέρη λευκό.Το υποπτέρωμα έχει μια μπεζ-γκρί απόχρωση (πολύ ανοικτότερη από την μαύρη σειρά) Τα πτερά πτήσεις αλλά και η ουρά είναι πολύ ανοικτότερα στην βάση τους και σκουραίνουν όσο κατεβαίνουν προς το τέλος τους.  Η κάτω πλευρά των πρωτευόντων είναι πολύ σκουρότερη απο την επάνω.

Στην ποικιλία  ΙΖΑΜΠΕΛ, η γράμμωση σχεδόν εξαφανίζεται και η γενικότερη εντύπωση γέρνει περισσότερο προς ένα λιποχρωμικό πουλί.

Το ζευγάρωμα δυό καθαρών ΟΠΑΛ μας δίνει 100% απογόνους ΟΠΑΛ. Μια τέτοια διασταύρωση δεν πρέπει όμως να διατηρείται σε βάθος χρόνου, διότι οι απόγονοι χάνουν σε μέγεθος , καθαρότητα γραμμών, και ένταση λιποχρώματος. Ετσι συνιστάται η εισαγωγή στην εκτροφή κλασικών ατόμων, ώστε να προκύψουν νεοσσοί που θα είναι 100% φορείς ΟΠΑΛ. Με αυτούς, και με προσοχή στην ποιότητα του πτερώματος αλλά και στα χαρακτηριστικά της κατηγορίας που εκτρέφουμε, η συνέχεια θα είναι επιτυχημένη.

Υ.Γ  Στις διασταυρώσεις ΦΟΡΕΑ Χ ΦΟΡΕΑ  και  ΝΟΡΜΑΛ Χ ΦΟΡΕΑ μέσα σε μια φωλιά θα βρεθούν ταυτόχρονα άτομα ΝΟΡΜΑΛ αλλά και ΦΟΡΕΙΣ. Ο διαχωρισμός αυτών των πουλιών είναι δύσκολος. Ετσι,αν δεν συντρέχει εκτροφικός λόγος, καλόν είναι να αποφεύγονται ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες στην αναγνώριση τους και μπερδέματα στην συνέχιση της εκτροφής.

ΓΕΡ.  ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ   AL009

Advertisement