Μετάλλαξη IVOIRE

Παράγοντας  Ελεφαντoστού  (Ivoire) .

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Kατά την δεκαετία του 1950 παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένας παράγων που επηρεάζει αποκλειστικά το λιπόχρωμα χωρίς να έχει δράση επι των μελανινών.Ο νέος αυτός παράγων  πρωτοεμφανίζεται σ’ ένα ζευγάρι κίτρινων Roller , έχοντας σαν αποτέλεσμα όλα τα θηλυκά μέλη της φωλιάς να παρουσιάσουν μια νέα απόχρωση, ελαφρώς κρεμ.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ: Πρόκειται για  μια μετάλλαξη με χαρακτήρα υποχωρητικό  που συνδέεται με το φύλο (φυλοσύνδετη-υπολειπόμενη) .

ΔΡΑΣΗ: Η μετάλλαξη προκαλεί μια διαφοροποίηση στην δομή του πτερώματος , με αποτέλεσμα ο λιποχρωμικός χρωματισμός να εμφανίζεται εξαιρετικά αραιωμένος.  Μπορεί να υπάρχει και στα τρία χρώματα βάσης αλλά σαν οπτικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται καλύτερα μόνον εκεί που υπάρχει λιπόχρωμα, δηλαδή στα κίτρινης και κόκκινης βάσης πουλιά.

Ο παράγοντας Ivoire  στα καναρίνια είναι μέχρι στιγμής η μόνη αναγνωρισμένη μετάλλαξη που κινείται στο πλαίσιο των structural colours, δηλαδή χρωματισμών οφειλόμενων στο υλικό μέσο (φτερό) και όχι σε χρωστικές (λιπόχρωμα,μελανίνες) .

ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΣΤα καναρίνια κίτρινης λιποχρωμικής βάσης αποκτούν μια παγωμένη, χλωμή απόχρωση και τα κόκκινης βάσης κυμαίνονται απο κοραλί έως ροζ.

Αν εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά την δράση της μετάλλαξης παρατηρούμε οτι, ναι μεν πράγματι αραιώνει (φαινοτυπικά) το λιπόχρωμα, ταυτόχρονα όμως «γεμίζει» με χρώμα τα κινητήρια φτερά και την ουρά. Πράγμα που στα νορμάλ πουλιά κίτρινα ή κόκκινα δεν γίνεται (τουλάχιστον όχι στην ίδια ένταση). Δυο δράσεις λοιπόν σε αντίθετες κατευθύνσεις ,που παρ’ όλα αυτά συνυπάρχουν και λειτουργούν αρμονικά στον φαινότυπο.

Advertisement