Ενα αρθράκι για τους νεότερους φίλους που ρωτούν, αυτή την περίοδο.
-Η φωλιά ετοιμάστηκε και η κανάρα σας κάνει το πρώτο αυγό.
Μην απορίσετε αν δείτε ότι σχεδόν αδιαφορεί, ότι δεν κάθεται να το κλωσήσει . Θα ενδιαφερθεί αμέσως μόλις κάνει το τρίτο (συνήθως)
-Τώρα πια δεν σηκώνεται ,ούτε στιγμή από την φωλιά της.Ηρθε η ώρα για την αντίστροφη μέτρηση.Κατά την διάρκεια του 14ου 24ώρου θα έχετε γεννητούρια. Τώρα αραιώνετε την παροχή της αυγοτροφής και δεν βάζετε καθόλου συμπληρώματα στο νερό τους για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Εφθασε η κρίσιμη μέρα και τα μικρά πουλιά αρχίζουν να βγαίνουν στο φώς. Η κανάρα απομακρύνει τα τσόφλια απο την φωλιά και αρχίζει να τα ζεσταίνει, πρέπει να στεγνώσουν γρήγορα.Στις μέρες που ακολουθούν θα πάρουν το μητρικό «γάλα» ,αλλά και όλες τις απαραίτητες ουσίες που θα τα κάνουν γερά άτομα, με αντοχές στις ασθένειες ,καθαρό και φωτεινό πτέρωμα. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μη λείπει τίποτε από την διατροφή αυτών των ημερών. Αυγό ή αυγοτροφή μήλο, σπανάκι, μπρόκολο, ενισχυμένο μείγμα σπόρων αλλά και μια πολυβιταμίνη στο νερό τους θα δώσουν τα σωστά αποτελέσματα. Καλόν είναι να υπάρχει και το σουπιοκόκκαλο σε πρώτη ζήτηση. Οι ημέρες περνούν, είναι ήδη 6 ημερών. Είναι η ημέρα που συνήθως περνούν οι εκτροφείς τα δακτυλίδια αναγνώρισης στα πόδια των νεοσσών. Αφορμή να κάνετε και μια καλή καθαριότητα. Αν όχι τώρα τουλάχιστον μέχρι να πάνε 10-12 ημερών οπωσδήποτε. Τώρα θα φανεί η χρησιμότητα της τσόχας. Αφου αποθέσετε κάπου τους νεοσσούς με ασφάλεια, αφαιρείτε το υλικό της φωλιάς και την αφήνετε μόνον με την τσόχα.Κάνετε ένα γρήγορο αλλά σωστό καθάρισμα και ξανατοποθετείτε τα πουλάκια στην άνεση που προσφέρει πλέον η καθαρή φωλιά.
-Αλλη μια εβδομάδα πέρασε και πλέον δεν τους χωράει ο «τόπος». Ο «πρωτότοκος» βγαίνει στο κλαρί,δεν θα αργήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
MIA ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Είναι η ώρα, με ήρεμες και σύντομες κινήσεις να καθαρίσετε τον πάτο ή τα συρτάρια της ζευγαρώστρας.Είναι ζωτικής σημασίας αυτή την στιγμή.Σε λίγο οι νεσσοί θα τσιμπούν και θα σγαρλεύουν εκεί. Καλόν είναι να το κάνουν σε καθαρό περιβάλλον. Επίσης τώρα θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο και προσοχή, στην παρατήρηση της συμπεριφοράς της θηλυκιάς. Μήπως ζητάει να έρθει σε επαφή με το αρσενικό ; μήπως ψάχνει για καινούργιο υλικό φωλιάς θέλοντας να ξεκινήσει μια νέα γέννα ; Προσοχή αν έχει τέτοια επιθυμία και δεν βρίσκει κλωστές,δεν αποκλείεται να αρχίσει το ομαδικό ξεπουπούλιασμα των νεοσσών.Γι’ αυτό δράστε άμεσα.Βάλτε αρκετές κλωστές στην ζευγαρώστρα σας, και αν χρειαστεί τοποθετείστε το χώρισμα,αφήνοντας στην μία πλευρά το αρσενικό με τους νεοσσούς, και την ίδια, στην άλλη πλευρά , να κτίζει ή να τελειοποιεί την φωλιά της.Περνόντας στην τρίτη εβδομάδα της ζωής τους οι νεοσσοί αρχίζουν να δοκιμάζουν αυτά τα «μυστήρια» πράγματα,που τσιμπολογούν όλοι μέρα οι γονείς τους, βρίσκουν τα πιο ασφαλή σημεία στον χώρο και αρχίζουν να βρίσκουν ευχαρίστηση στο νερό.Η μαμά, αν δεν έχει αρχίσει ήδη, είναι έτοιμη για νέα φωλιά και δεν τους δίνει και πολύ σημασία.Σε λίγες μέρες το αρσενικό(αν έχει χωριστεί) θα πρέπει να περάσει οριστικά στην πλευρά της κανάρας και όποιος θέλει φαΐ έρχεται πια, κοντά στο κάγκελο για να τον ταΐσει. Οσοι τα καταφέρνουν τρώνε και μόνοι τους το τριμμένο μήλο και την μαλακή αυγοτροφή. Απο εδώ και πέρα ο χρόνος κυλλά πιο ήρεμα και σε λίγο κλείνοντας και την 4η εβδομάδα ζωής πρέπει να σκέπτεστε να τους μετακινήσετε στον δικό τους χώρο ,μακρυά από τους γονείς τους. Να σας ζήσουν.
Μ. Γερολυμάτος AL009 .