ΑΧΑΤΗΣ
Είναι το αποτέλεσμα μιας υπολειπόμενης μετάλλαξης που σχετίζεται με το φύλο. Αυτή η μετάλλαξη περιλαμβάνει τη μείωση των μελανινών.(1ος παράγοντας αραίωσης). Εχει δράση τόσο στην ευμελανίνη όσο και στη φαιομελανίνη. Ο σχεδιασμός φαίνεται λεπτός και ασυνεχής αλλά αρκετά Μαύρος . Το ράμφος και τα πόδια είναι στο χρώμα της σάρκας. Το υποπτέρωμα είναι γκρί. Η μετάλλαξη αφορά το σημαντικό γονίδιο της Οξείδωσης αλλα ο φαινότυπος του Αχάτη επηρεάζεται και από πρόσθετες δράσεις γονιδίων που δεν σχετίζονται με το φύλο, δηλαδή απο ένα σύνολο αυτοσωματικών τροποποιητικών γονιδίων.
-Στα τυπικά θέματα, το μοτίβο μειώνεται, γίνεται λεπτό και διακοπτόμενο. Η φαιομελανίνη είναι πολύ μικρή και δημιουργεί αραιωμένα περιφερειακά στέφανα που ονομάζονται «αμύγδαλα».
Το πρότυπο, απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση του μαύρου και τη μέγιστη μείωση του καφέ.
Η τυπικότητα του Αχάτη συνεπώς συνεπάγεται ένα λεπτό, διακεκομμένο, πολύ μαύρο, πλήρες και σαφές σχέδιο σε όλα τα μέρη του, καθώς και τη μέγιστη μείωση του φαιομελανινικού καφέ.
Ο αχάτης δεν πρέπει να θεωρείται ένα «κακό» Μαύρο, αλλά ένα έντονα διαφοροποιημένο εξαιρετικό Μαύρο.
Η έκφραση της μετάλλαξης ένεκα των πολλών γενετικών παραγόντων που την επηρεάζουν, παρουσιάζει διαφορές στον Φαινότυπο απο άτομο σε άτομο.
Τα μουστάκια στα τυπικά θέματα παραμένουν πολύ εμφανή, ειδικά στα αρσενικά.
Κατα την επιλογή των θεμάτων επιλέγουμε πουλιά όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρότυπο. Επιλογές μπορούν επίσης να γίνουν μεταξύ ατόμων με όχι ιδιαίτερα σοβαρά ελαττώματα, αλλα μόνον με άτομα που έχουν σωστά τα βασικά χαρακτηριστικά και οι ελλείψεις τους αλληλοσυμπληρώνονται .
Τα ίχνη μελανίνης στο ράμφος και τα πόδια, είναι ένα σοβαρό ελάττωμα που θα πρέπει να οδηγήσει σε αποκλεισμό του ατόμου που τα παρουσιάζει. Σίγουρα πρέπει να αποκλείονται θέματα που έχουν μαύρο στην άκρη του ράμφους, το λεγόμενο «άκρο μολυβιού». Εάν ένα τέτοιο θέμα έχει εξαιρετικά τα άλλα χαρακτηριστικά, θα μπορούσε κανείς να προσπαθήσει να το κρατήσει, συνδυάζοντάς το με ένα άψογο ράμφος και πόδια.( ή με Ιζαμπελ) Το μακρύ και συνεχές σχέδιο που θυμίζει Οξυδωμένα, σίγουρα συνεπάγεται αποκλεισμό από την αναπαραγωγή. Η πορεία για διόρθωση θα ήταν πολύ μεγάλη για να είναι πιθανή. Επίσης η παρουσία του καφέ απαιτεί πολύ προσοχή. Τα θέματα με πολύ καφέ πρέπει να απορρίπτονται και μόνο σε περίπτωση ανάγκης να χρησιμοποιούνται κάποια με λίγο καφέ και με εξαιρετικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.
Μια καλή επιλογή πάντα είναι ΑΧΑΤΗΣ Χ ΑΧΑΤΗΣ, που δίνει 100% AΧΑΤΕΣ.
Ένας άλλος συνδιασμός, σχεδόν κλασικός, είναι το ΑΧΑΤΗΣ Χ ΙΖΑΜΠΕΛ Αυτό το τελευταίο είναι πιο χρήσιμο μάλλον για τα ΙΖΑΜΠΕΛ, αλλά δίνει επίσης καλούς AΧΑΤΕΣ Το ΙΖΑΜΠΕΛ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αλληλεπίδραση του ΚΑΦΕ + ΑΧΑΤΗ Ουσιαστικά είναι η καφέ εκδοχή του AΧΑΤΗ, που συχνά ονομάζεται και αραιωμένο Καφέ. Στο ΙΖΑΜΠΕΛ το μαύρο μετατρέπεται σε φουντουκί. Είναι μια καφετιά ευμελανίνη που διαφέρει σαφώς από τη Φαιομελανίνη, στην θέση παρουσίας επι του φτερού αλλά και την απόχρωση. Χρειάζεται φυσικά κάποια εμπειρία για να καταλάβουμε εάν ο τόνος του φουντουκιού που δίνει το Ιζαμπελ, είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να παράγει εξαιρετικό Aχάτη. Στην πραγματικότητα, εάν το φουντούκι είναι άτονο, θα υπάρξουν Αχάτες μάλλον γκριζωποί. Το άτονο φουντουκί είναι ένα ελάττωμα στο Iζαμπελ ευρέως διαδεδομένο, δεδομένης της κακής συνήθειας του ζευγαρώματος ΙΖΑΜΠΕΛ Χ ΙΖΑΜΠΕΛ.
Ένα πολύ βασικό όφελος απο την συμμετοχή του Ιζαμπελ, είναι οτι δεν εμφανίζει κανένα μελανινικό ίχνος σε ράμφος και νύχια, έτσι η διασταύρωση ΑΧΑΤΗ Χ ΙΖΑΜΠΕΛ, παραμένει εξαιρετική. Απαιτεί μόνο λίγο περισσότερη εμπειρία και προσοχή.
Σε μια εκτροφή με βάθος παρόμοιων διασταυρώσεων προτιμούμε Ίζαμπελ που προέρχεται από εξαιρετικό Aχάτη και πάνω απ’ όλα να έχει εξαιρετικά αδέλφια Aχάτες.
Ο ΑΧΑΤΗΣ είναι ένας θεμελιώδης τύπος και αποτελεί τη βάση της αραιωμένης γραμμής. Είναι η βάση για όλες της νεότερες αραιωμένες μεταλλάξεις.
Β=BRAUN, N=NOIR, O=OXYDATION
BNO = ΜΑΥΡΟ (Αρχέγονος τύπος)
ΒnO = ΚΑΦΕ, BNo = ΑΧΑΤΗΣ, Bno = ΙΖΑΜΠΕΛ
ΑΧΑΤΗΣ Χ ΙΖΑΜΠΕΛ = Ολα τα αρσενικά ΑΧΑΤΕΣ/ΙΖΑΜΠΕΛ * , όλα τα θηλυκά ΑΧΑΤΕΣ.
ΙΖΑΜΠΕΛ Χ ΑΧΑΤΗ =Ολα τα αρσενικά ΑΧΑΤΕΣ/ΙΖΑΜΠΕΛ , όλα τα θηλυκά ΙΖΑΜΠΕΛ.
* Tυπικά θα έπρεπε να αναφέρεται σαν ΑΧΑΤΗΣ/ΚΑΦΕ , μιας και το Ιζαμπελ δεν είναι τίποτε άλλο απο την συνύπαρξη των μεταλλάξεων ΑΧΑΤΗΣ και ΚΑΦΕ, αλλα θα υπήρχε ο κίνδυνος να υποτεθεί οτι αυτός ο φορέας θα μπορούσε να δίνει καθαρά ΚΑΦΕ πράγμα αδύνατον αφού ακολουθείται ταυτόχρονα απο την μετάλλαξη ΑΧΑΤΗΣ.