Mελανίνες-Λιποχρώματα.

OCTAVIO PEREZ-BEATO

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Χρωστικές ουσίες και φτερά, στα Κανάρια.

Το χρώμα του φτερού στο καναρίνι ρυθμίζεται βιολογικά με δύο χρωστικές ουσίες. Tις μελανίνες και τα λιποχρώματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ουσιών στα φτερά του καναρινιού, δημιουργεί όλους τους συνδυασμούς που θαυμάζουμε σήμερα στο αγαπημένο μας φτερωτό κατοικίδιο. Εκτός αυτού, οι μελανίνες και τα λιποχρώματα επηρεάζονται γενετικά από άλλους παράγοντες, οι οποίοι θα αποτελέσουν το θέμα των επερχόμενων κεφαλαίων. Αυτές οι ουσίες έχουν μελετηθεί πλήρως από την επιστήμη της βιοχημείας, η οποία είναι και υπεύθυνη για την έρευνα και τη μελέτη όλων των χημικών διεργασιών στους  ζώντες οργανισμούς.

Οι μελανίνες.

Το πουλί έχει δύο τύπους μελανινών, αν και μερικοί συγγραφείς δηλώνουν ότι είναι περισσότεροι από δύο. Για την απλότητα των εξηγήσεων και την καλύτερη κατανόηση των βασικών εννοιών σε αυτό το θέμα, θα εξετάσω μόνο δύο τύπους μελανίνης. Αυτές οι μελανίνες είναι: η ευμελανίνη ή αλλιώς, μαύρη μελανίνη, που παρατηρείται εύκολα στα καναρίνια με έντονο πράσινο, χάλκινο και μπλε χρώμα και η φαιομελανίνη (καφέ μελανίνη) που είναι μια χρωστική που εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, πολύ καλά σε καναρίνια κίτρινο καστανά (cinnamon) και λευκού καφέ ( fawn). Αυτές οι μελανίνες, είναι προϊόντα βιοχημικής επεξεργασίας από το ίδιο το καναρίνι, με βάση τις γενετικές πληροφορίες του πουλιού. Αλλα δεν αρκεί ένα καναρίνι να μπορεί να επεξεργαστεί τις δικές του μελανίνες, είναι ταυτόχρονα υποχρεωτικό, να υπάρχουν κάποιες, πολύ ειδικές και συγκεκριμένες ουσίες σε αυτή τη βιοχημική διαδικασία. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ως οξειδωτικά ένζυμα,οξειδάσες, τα οποία δρουν στη μελανίνη και στην συνέχεια συμβάλλουν στην εμφάνιση κάθε τύπου χρωστικής. Εάν αυτό το ένζυμο δεν ήταν παρόν ώστε να ασκήσει την οξειδωτική του δράση, θα ήταν αδύνατο να δούμε την ευμελανίνη και τη φαιομελανίνη στο φτέρωμα του καναρινιού μας.

Τα λιποχρώματα.

Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε την ετυμολογία της λέξης lipochrome. Το Lipo σημαίνει ελαιώδες, και chrome σημαίνει χρώμα. Είναι μια χρωστική ουσία επιρρεπής να διαλύεται σε λάδι ή σε χημικές ουσίες συγγενείς του ελαίου.

Αυτές οι χρωστικές υπάρχουν στη διατροφή των καναρινιών, μεταβολίζονται και σταθεροποιούνται στο δέρμα. Καθώς τα φτερά είναι επιδερμικά προϊόντα, κάθε καναρίνι με τη σωστή γενετική πληροφορία θα πρέπει να καταθέσει λιποχρώματα στα φτερά του. Τα λιποχρώματα κυμαίνονται από κίτρινο έως κόκκινο και τα καναρίνια τα παίρνουν μέσω της μεταβολικής διαδικασίας των καροτενίων και των ξανθοφυλλών, τα οποία είναι ουσίες πλήρως ενσωματωμένες στα πράσινα λαχανικά. Οι καροτίνες είναι άφθονες στα καρότα, και σε πολλά πράσινα φύλλα λαχανικών. Οι ξανθοφύλλες, είναι  κίτρινου χρώματος ουσίες, που είναι επίσης παρούσες σε πράσινα φύλλα και στα πράσινα μέρη πολλών φυτών.

Η γενετική άποψη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το καναρίνι μετατρέπει τις καροτίνες και τις ξανθοφύλλες σε χρωστικές ουσίες για να χρωματίσει το φτέρωμα του, θα εξεταστεί λεπτομερώς στο κεφάλαιο σχετικά με το λευκό κυρίαρχο και το υπολειπόμενο λευκό. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι το κόκκινο Siskin έχει την απαραίτητη γενετική πληροφορία για να μετατρέψει τις καροτίνες σε κόκκινη χρωστική ουσία, κόκκινο λιπόχρωμα. Από την άλλη πλευρά, το κίτρινο καναρίνι  είναι σε θέση να μετατρέψει τις ξανθοφύλλες σε κίτρινο λιπόχρωμα, και στη συνέχεια να τις μεταφέρει στα φτερά του. Συμφωνώ απόλυτα με άλλους συντάκτες που ανέφεραν τέσσερα θεμελιώδη βήματα για τη δημιουργία του σωστού χρώματος στον καναρίνι. Αυτά τα βήματα είναι:

Α) Οι καροτίνες και ξανθοφύλλες πρέπει να αφομοιωθούν απο το πουλί.

Β) Οι ουσίες αυτές πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικές χρωστικές, μέσω της μεταβολικής δράσης του ίδιου του οργανισμού του καναρινιού .

Γ) Οι χρωστικές που έχουν ήδη επεξεργαστεί πρέπει να συγκεντρωθούν στα φτερά. Στην πραγματικότητα, αυτές οι χρωστικές ουσίες συγκεντρώνονται στο δέρμα του πουλιού. Όπως είπα πριν, τα φτερά είναι επιδερμικής προέλευσης. Αυτές οι χρωστικές θα εναποθετηθούν στις αρχέγονες δομές του φτερού στο δέρμα. Τέλος, μεταφέρονται στα φτερά, αν το καναρίνι έχει τις κατάλληλες γενετικές πληροφορίες για να το κάνει.

Δ) Όπως και το τελευταίο βήμα, άλλες ουσίες που δρουν σύμφωνα με τις γενετικές πληροφορίες που υπάρχουν στον γονότυπο, θα καθορίσουν με ποιο τρόπο, πού και πόσο από αυτές τις χρωστικές θα συσσωρευτούν στις δομές φτερού.

Μ.Γερολυμάτος : Mια προσπάθεια μεταφοράς  ενός κεφάλαιου της σπουδαίας εργασίας του Κου OCTAVIO PEREZ-BEATO Αναφέρομαι στο βιβλίο του FUNDAMENTALS OF COLOR GENETICS IN CANARIES

Advertisements